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Scientific Research in collaboration with Scientific Research Institutions

Research about Contrade di Taurasi's vineyards to identify any cru.

Research-Leader of the project: Prof. Giancarlo Moschetti, Dip. DEMETRA, Università di Palermo
With the collaboration of:
- Prof. Alessandro Piccolo, Centro Interdipartimentale per la Risonanza Magnetica Nucleare (CERMANU), Università di Napoli Federico II
- Dott. Pierluigi Mazzei, Centro Interdipartimentale per la Risonanza Magnetica Nucleare (CERMANU), Università di Napoli Federico II
- Prof. Raffaele Romano, Dip. di Scienza degli Alimenti, Università di Napoli Federico II
- Dott. Nicola Francesca, Dip. DEMETRA, Università di Palermo

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Scientific Research in collaboration with Universities

Use of wild “terroiristes” yeast in the fermentation of Grecomusc’ and Taurasi wines.

Research-Leader of the project: Prof. Giancarlo Moschetti, Università di Palermo
With the collaboration of:
- dott. Nicola Francesca, Università di Palermo
- Prof. Raffaele Romano del DSA Università Federico II di Napoli
- Enologo Maurizio De Simone, PROVITE

The use of commercial selected yeasts in winemaking proved to be pitfall leading to a quality standardization, in which wines are less distinguishable from each others. Recently, much research has focused on selection of yeast strains belonging to a particular pedo-climatic area, to respect or enhance the wine character, the so-called “terroir”.
In collaboration with “Azienda Agricola Contrade di Taurasi di Enza Lonardo” we monitored wild “terroiristes” yeast communities from different habitat of vineyard, to find the best “fermenter” even able to confer a distinctive character to the final wine.
During the vintage 2002-2003, 600 yeasts strains were isolated from 2 typical grapevine produced in Taurasi (Avellino, Italy), such Aglianico, and Greco Muscio. Strains were isolated from grapes, leaves and cortex of grapevines, soil, grass, insect and birds. The grapes samples with the largest yeast populations were the broken ones, infected by the grey mould or pecked at by the birds. Yeasts were never present in the mouths of migratory birds, while very frequently found in vineyard inhabiting birds.
We screened all the yeasts on the basis of fermentation capacity and gas-cromatographic extract profile. The best performer, S. cerevisiae GR1 was used for a commercial wine fermentation on Greco muscio grapes for the 2004 vintage. A commercial yeast was also utilized as a control. Microbiological, chemical and sensorial parameters were monitored during all the production process.
All the microbiological analysis showed that yeast populations were very diverse before inoculation. GR1 strain became prevalent and persisted a long time during the post - fermentation process (90 days), while the commercial strain was not found after 51 days. In the control fermentation, the inoculated commercial yeast showed a comparatively limited persistence. Chemical and sensorial analysis showed the good capacity of our wild strain to carry out regularly the fermentation and to impart distinctive characteristics of the production area to the final wine.
This work was extended for the aglianico and at this moment the Azienda Lonardo produce all their wines with “terroiristes” yeast, without the use of any commercial yeast.


Tesi sperimentali e lavori pubblicati:

Tesi di laurea sperimentale: Impiego di lieviti autoctoni per la valorizzazione di un vino tipico campano: il “ Grecomusc’ ”. Relatore Prof. Giancarlo Moschetti, Correlatore Prof. Raffaele Romano, Candidata Angela Balsamo, aa 2004-2005, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie alimentari, Facoltà di Agraria - Portici, Università Federico II di Napoli.

Tesi di laurea sperimentale: Isolamento ed identificazione di lieviti autoctoni da mosti del vitigno “Greco muscio”. Relatore Prof. Giancarlo Moschetti, Candidato Ciro Sannino, aa 2005-2006, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie agrarie, Facoltà di Agraria - Portici, Università Federico II di Napoli.

Tesi di laurea sperimentale: Caratterizzazione di un vino tipico campano: il “Grecomusc’”, Relatore Prof. Raffaele Romano, Correlatore Prof. Giancarlo Moschetti, Candidato Nicola di Salvatore, aa 2005-2006, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie alimentari, Facoltà di Agraria - Portici, Università Federico II di Napoli.

Tesi di laurea sperimentale: Caratterizzazione chimico-fisica di vini ottenuti da Aglianico di Taurasi. (Relatore Prof. S. Spagna Musso, Corr.tori Prof. Raffaele Romano e Prof. Giancarlo Moschetti, Candidato Luigi Formicola, aa 2005-06, Corso di Laurea in Produzione alimentari, Università Federico II di Napoli)

Tesi di laurea sperimentale: Isolamento, caratterizzazione molecolare e selezione di ceppi autoctoni di Saccharomyces cerevisiae per la produzione di Aglianico di Taurasi. (Relatore: Dott. Giuseppe Blaiotta, Correlatore Prof. Giancarlo Moschetti. aa 2006-2007, candidato Nicola Francesca Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie alimentari, Facoltà di Agraria - Portici, Università Federico II di Napoli.

Chiurazzi, M., Balsamo, A., Ventorino, V., Meca, G., Romano R. e Moschetti G. (2006) Isolamento e caratterizzazione di lieviti autoctoni per la valorizzazione di vini tipici campani. Atti delle " XII Giornate Scientifiche Interpolo delle Facoltà di Medicina e Chirurgia, Farmacia, Medicina Veterinaria e Agraria" Napoli 15-16 giugno 2006, 402.

Chiurazzi M., Ventorino V., Aponte M., Francesca N., Mauriello G., Blaiotta G. Moschetti G. (2007) Isolation and characterization of wild “terroiristes” yeasts to be used in southern Italy wine fermentation. Proceedings of the International Specialized Symposium on Yeasts ISSY26 “From alcoholic beverages to bioethanol for transportation: a new challange for fermenting yeast. 3-7 June 2007 Sorrento, Italy : P3.25

Francesca N., Monaco A., Romano R., Lonardo E., De Simone M., Moschetti G. (2009) Rovello bianco, caratterizzazione di un vitigno autoctono campano. Vignevini 4: 106-111

Francesca N., Chiurazzi M., Romano R., Aponte M., Settanni L., Moschetti G. (2009). Indigenous yeast communities in the environment of "Rovello bianco" grape variety and their use in commercial white wine fermentation. World Journal of Microbiology & Biotechnology, ISSN: 1573-0972, doi: 10.1007/s11274-009-0181-5, in press.


 

 

 
 
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